MERCOSUR1
TSW_XV_2025

A puszki leżą

17 listopada 2003

Dyrektor Grudziądzkiego Banku Żywności twierdzi, że powiatowi koordynatorzy rządowej pomocy żywnościowej źle pracują, dlatego większość konserw wciąż czeka w chłodni. Koordynator z Nakła uważa, że wina leży po stronie banku.

Zakłady mięsne, które wygrały przetarg na przetworzenie wieprzowiny z zapasów ARR, mrożone półtusze przerobiły na 5,5 tys. ton pasztetu mazowieckiego, konserwy tyrolskiej, mielonki i wieprzowiny w sosie własnym. Wyroby dostają organizacje charytatywne, ośrodki pomocy społecznej i organizacje pozarządowe, m.in. Caritas Polska, PCK, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Monar, Towarzystwo im. Świętego Brata Alberta oraz Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Pośrednikiem w rozdawaniu konserw jest Federacja Polskich Banków Żywności, a w Kujawsko- Pomorskiem - Grudziądzki Bank Żywności.

W ramach pomocy żywnościowej do osób najuboższych w woj. kujawsko-pomorskim powinno trafić 470 ton konserw. Z tego w tzw. puli wojewody jest 250 ton.

Po kilka zgrzewek
- Właśnie z odbiorem konserw z puli wojewody problem jest największy; z winy powiatowych koordynatorów. - twierdzi Zbigniew Kasprowicz, dyr. Grudziądzkiego Banku Żywności, zajmującego się w naszym regionie wydawaniem puszek.  Spośród 18 powiatowych koordynatorów Kasprowicz chwali pracę trzech: ze Żnina, Bydgoszczy i Grudziądza. - Pozostali powinni wziąć się do roboty, bo dotychczas wydaliśmy tylko 35 procent puszek - dodaje dyrektor. - Na biurku mam prawie sto upoważnień do odbioru małych partii towaru. Biorą po kilka zgrzewek. Otwieranie chłodni w takim wypadku nie ma sensu.

Strażak do dźwigania
Podopieczni Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kcyni na puszki czekają od miesiąca. Pieniędzy na pomoc dla najuboższych brakuje, więc konserwy są bardzo potrzebne.

Pracownicy socjalni z Kcyni od kilku tygodni słyszą zapewnienia pracowników Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nakle, że konserwy niebawem zostaną odebrane. - Kilkadziesiąt razy kontaktowaliśmy się z grudziądzkim bankiem w sprawie wyznaczenia nam terminu odbioru puszek - mówi Ewa Kistowska, koordynator z Nakła. - Od początku października jesteśmy gotowi, by zabrać 13 ton puszek dla całego powiatu. Nie ma problemów z transportem, bo możemy skorzystać z pomocy strażaków, którzy pomogą też przenieść konserwy.

Niestety ciągle słyszymy, że musimy poczekać, bo trzeba nam wyznaczyć termin odbioru, bo nie można otworzyć chłodni, bo coś się popsuło... Mamy się w tej sprawie znowu kontaktować 17 listopada. Oby to był termin ostateczny.

- Nie możemy wydawać konserw po pół zgrzewki - upiera się dyr. Kasprowicz, choć wie, że powiat nakielski chce odebrać całość. - Niech przyjadą, nie ma problemu - dodaje. - Bo problemy zawsze są z transportem... Dlaczego do tej pory nie mogli odebrać konserw? - Nie wiem - odpowiada Kasprowicz.

- Nie dziwię się dyrektorowi grudziądzkiego banku, że nie chce wydawać małej ilości puszek - mówi Stefania Myszkier, dyr. Wydziału Polityki Społecznej K-PUW. - Wszystko to kwestia dogadania się. Jeśli jednak koordynatorzy mają jakieś problemy, niech kontaktują się z naszym wydziałem.

Wydawanie puszek musi zakończyć się jeszcze w tym roku.


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę