aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Malina najpopularniejszym superowocem września

6 października 2021
Malina najpopularniejszym superowocem września

Po historycznym rekordzie borówki w sierpniu - ponad połowa Polaków jadła je w dniu poprzedzającym badanie - najpopularniejszym superowocem jest malina. Najpopularniejszym owocem we wrześniu były jabłka (87%), śliwki (66%) i gruszki (49%). Najpopularniejszym warzywem ziemniaki (98%), pomidory (95%), ogórki (88%). Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” - oddający jakośc diety Polaków - przyjął we wrześniu wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Badanie zrealizowano w dniach 3-8 września 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1008 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
 
Kantar pytał respondentów o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Największe miasta (500 tys. i więcej)
Jakich owoców mieszkańcy największych miast jedli we wrześniu więcej niż mieszkańcy mniejszych miejscowości? Borówek (46%), truskawek (30%) i czerwonych porzeczek (21%).
 
INSPIRE Wrzesień 2021 (20).png

Najmniejsze miasta (do 19 tys.)
Jakich owoców mieszkańcy najmniejszych miast jedli we wrześniu więcej niż mieszkańcy dużych miast? Malin (45%) i czerwonych porzeczek (28%)

Wieś
Jakich owoców mieszkańcy wsi jedli we wrześniu więcej niż mieszkańcy miast? Śliwek (70%), gruszek (53%), malin (46%), czerwonych porzeczek (22%).

Konsumpcja owoców w sierpniu
Najpopularniejszym owocem we wrześniu były jabłka. Ich konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (87%).
 
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadła ponad połowa (66%) badanych. Spożycie śliwek jest wyższe niż w sierpniu br. (o 14 p.p.). 49% Polaków na początku września jadło gruszki. To mniej niż przed rokiem (o 2 p.p).
 
We wrześniu wzrosło spożycie jabłek z 80% do 87% oraz jeżyny z 18% do 22%. Spadek odnotowały: czerwona porzeczka (o 9 p.p.), maliny (o 6 p.p.), truskawki (o 8 p.p.) oraz czarna porzeczka (o 3 p.p.).
 
Na początku obecnego miesiąca odnotowano znaczny spadek spożycia borówek (o 14 p.p.).  Spożycie aronii (16%) utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie od czerwca zeszłego roku.

Konsumpcja warzyw w sierpniu
Najpopularniejszym warzywem we wrześniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklarują niemal wszyscy badani (98%).
 
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory, które jadło 95% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (88%).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do sierpnia wzrosło spożycie marchewki (o 4 p.p.). Zmalało spożycie cukinii (o 7 p.p.), ogórka (o 4. p.p.), papryki (o 4 p.p.) oraz kapusty (o 4 p.p.).

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 76% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 67% na kolację. Na przekąskę warzywa i owoce spożywało 48% Polaków, natomiast na drugie śniadanie 47%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 47% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
 
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (17%).
 
Najrzadziej (26%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 16% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
INSPIRE Wrzesień 2021 (45).png
 
Jedynie 16% Polaków odżywiało się we wrześniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
Ponad co czwarty (29%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę.
 
54% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 16% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
 
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął we wrześniu wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
 
W porównaniu do sierpnia wskaźnik ten zmalał o 0,6 pkt. Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).




Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja".

 

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg

 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Kampania #PlantHealth4Life powraca! Europa jednoczy swoje wysiłki na rzecz zdrow...

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez Orga...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę