MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

18 kwietnia 2007
Nie zgadzamy się z cenami – mówią maklerzy giełd towarowych usiłujący handlować mięsem. Przy tak niskim popycie i obecnych cennikach sprzedaż jest właściwie niemożliwa.

Jeśli już ktoś poszukuje towaru, to przynajmniej o 10% tańszego niż rynkowy. Bardzo powoli rośnie zainteresowanie karkówką, to głównie zasługa dobrej pogody i nieśmiałego rozpoczęcia sezonu grillowego. Mięso bez kości można kupić po 10,5 – 10 złotych 90 groszy za kilogram. Co odważniejsi robią spekulacyjne zakupy.

W tej chwili ceny na przykład wieprzowej wątroby są tak niskie, że opłaca się ją kupić i czekać na lepsze czasy. Ale to zawsze ryzyko. Jeśli nie ruszy handel z Rosją, koszty magazynowania mogą okazać się „zabójcze”.

Na giełdach towarowych udaje się sprzedawać także mięsa drobne. Ale tylko w niewielkich ilościach. Zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy II i IV.

      MIĘSA DROBNE  Zł/kg
Klasa I              9,30 – 11,00
Klasa II 50/50       2,00 – 3,50
Klasa II 60/40       2,80 – 5,00
Klasa III            6,70 – 7,90
Klasa IV             1,20 – 2,80





POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę