MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

24 kwietnia 2008
Sprzedałaby się każda ilość, ale towaru brak. Mniejsze pogłowie tuczników i w związku z tym mniejsze rozbiory, nie pozwalają na zrobienie większych zakupów. Głowy, nogi czy skórki są więc teraz na wagę złota. A ceny już od ponad miesiąca nieustannie pną się w górę. Kilogram głów wieprzowych kosztuje teraz około złotego 30 groszy. To wzrost o ponad 50 groszy. Podobnie jest z nogami i skórkami.

Coraz większy jest popyt także na tłuszcze. I na tym właściwie handel się kończy. W chłodniach wciąż zalegają stosy mrożonych schabów, karkówki i szynki. Odkładają się też coraz większe ilości mięs drobnych.

Choć przed nami długi, majowy weekend, na giełdach towarowych wciąż nie widać ożywienia. Pojawia się za to coraz więcej towaru z importu. Jak mówią maklerzy – europejskie mięso zaczyna już przebijać krajowe oferty.

To głównie dlatego, że można kupić duże partie chłodzonego, a nie tylko mrożonego – tak jak dzieje się to w przypadku naszego - towaru. Dodatkowym atutem są bardzo przystępne ceny – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.

  ŚREDNIE CENY MIĘSA Z IMPORTU  zł/kg
boczek (Dania)               6,45
szynka (Dania)               6,60
karkówka b/k (Hiszpania)     9,60
schab b/k (Hiszpania)       13,70


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę