Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Mięso

14 maja 2008
 Ani producenci, ani handlowcy, już od dłuższego czasu nie mieli do czynienia z takim szaleństwem, jakie od początku maja opanowało rynek wieprzowiny. Ceny pną się w górę, a zakup planowanych ilości mięsa graniczy z cudem. Najbardziej poszukiwana jest karkówka. Producenci już w zeszłym tygodniu uruchomili rezerwy z chłodni, bo na mięsa z bieżącego uboju zabrakło, a ceny półtusz na zachodzie Europy znacznie przekroczyły możliwości finansowe polskich nabywców.

W tym tygodniu cena karkówki bez kości zbliżyła się do ceny schabu i teraz kosztuje ponad 12 złotych za kilogram. I to zapewne nie ostatnie słowo sprzedających, bo wieprzowiny na rynku brakuje, a w Belgii i Holandii ceny rosną w ciągu tygodnia o 50 eurocentów za kilogram – komentują maklerzy.

Drożeją też mięsa drobne i słonina. też nie ustępują im kroku. W tym tygodniu za kilogram popularnej dwójki przetwórcy płacą nawet ponad 3 złote, a oferty sprzedaży zbliżają się do 5. Galop cen w górę mogłyby powstrzymać tylko zdecydowanie większe uboje, ale na te na razie nie ma co liczyć.

Elementy wieprzowe
giełdy towarowe      zł/kg
                  oferty kupna         oferty sprzedaży
mięsa drobne     2,50 – 3,20        3,00 – 4,70
tłuszcze    1,60 – 2,20        1,50 – 2,80
słonina        2,20 – 2,70         3,00 – 3,30



POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę