Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

13 września 2007
Częściej w górę, rzadziej w dół – producenci i przetwórcy mięsa próbują znaleźć złoty środek dla cen wieprzowiny. Jednak przy szalejących po Europie ciągłych podwyżkach wydają się to niemożliwe. Krajowi dostawcy pozwolili lekko odetchnąć przetwórcom i w zeszłym tygodniu było nieco taniej. Teraz znowu w górę. Świeże półtusze zdrożały od piątku o 20 groszy za kilogram. Towaru zaczyna brakować i nawet najbardziej będą musieli pogodzić się z wysokim cenami.

Prognozy na nadchodzące dni nie są optymistyczne – wszystko wskazuje na to, że może być jeszcze drożej. Próbując ominąć wysokie ceny schabu czy karkówki, zakłady kupują coraz więcej łopatki. Na pniu sprzedają się zalegające do tej pory w magazynach mięsa drobne.

Wieprzowina  - oferty giełd towarowych        zł/kg

                            sprzedaży    kupna

mięsa drobne kl. II     1,50 – 7,80    1,00 – 7,50
łopatka z kością    5,20 – 5,90    5,00 – 5,20

świeże półtusze wieprzowe
ceny transakcyjne    zł/kg

kl. E    6,30
kl. U    6,10
kl. R    5,90



POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę