Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

7 grudnia 2007
Na rynku mięsa zaczął się wreszcie długo oczekiwany ruch. Teraz bardzo dobrze sprzedają się najlepsze elementy. Dzisiaj za schab bez kości trzeba już zapłacić powyżej 14 złotych i nie ma żadnych problemów ze zbytem. Jak przekonują maklerzy, przed świętami cena może wzrosnąć nawet do 15 złotych.

Bardzo szybko drożeje karkówka. W ciągu tygodnia mięso bez kości wzrosło o ponad złotówkę. Nabywców znajduje też szynka. Słabiej sprzedaje się łopatka. Podobnie jest u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie przedświąteczne ożywienie trwa już od kilku tygodni. Ale tu dodatkowo ruch nakręcają dopłaty do eksportu mięsa. Polskim firmom nie uda się skorzystać z tej formy pomocy, bo wschodnie rynki wciąż są poza naszym zasięgiem.

Zakłady przetwórcze chętniej kupują karkówkę z kością. Handel detaliczny wybiera towar bez kości. Kilogram tej ostatniej kosztuje już 11 złotych, ale jak na razie nikogo to nie odstrasza. 7,5 złotego za kilogram mięsa z kością to najniższa stawka.        

CENY TRANSAKCYJNE MIĘSA     zł/kg
karkówka z kością       7,50
karkówka bez kości     11,00
schab z kością         11,50
szynka bez kości       10,50


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę