Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

6 lutego 2008
Sytuacja na rynku wieprzowiny odwróciła się o 180 stopni. Zakłady już nie szukają surowca, teraz to rolnicy i ubojnie martwią się, gdzie sprzedać towar. Tańsze belgijskie czy duńskie mięso skutecznie wypełniło magazyny produkcyjne.
Niskie ceny w kraju spowodowały, że zakłady jeszcze w styczniu aby zabezpieczyć się przed wzrostem cen lub brakiem tuczników kupiły więcej niż potrzebowały. Zwiększona podaż i znikomy popyt to nie tylko brak transakcji, ale przede wszystkim spadek cen. Średnia cena schabu bez kości to dziś zaledwie 13 złotych za kilogram.

Elementy wieprzowe - giełdy towarowe
średnie ceny sprzedaży    zł/kg                     

elementy bez kości
szynka       9,20
karkówka     9,70
schab        13,00       

elementy z kością    
łopatka     4,70


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę