MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

22 lutego 2008
A na giełdach towarowych, czyżby koniec niskich cen wieprzowiny? Wiele wskazuje na to, że tak będzie przynajmniej przez najbliższy miesiąc – mówią handlowcy. Wszystko przez zbliżające się święta i braki w dostawach żywca na zachodzie Europy. Holendrzy i Belgowie narzekają na spore przestoje w ubojniach i zastanawiają się gdzie zniknął żywiec. Pierwszą reakcją było spore podniesienie cen.

Importowane półtusze bez głów w klasie E kosztują już 5 złotych 50 groszy. Ale zdaniem handlowców, sprzedawcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i trzeba się przygotować na kolejne podwyżki. A można się ich spodziewać nawet dzisiaj po południu.

Polski rynek jeszcze nie zareagował zwyżką, ale zakłady korzystające z importowanych elementów już żałują, że nie zrobiły większych zapasów wcześniej. Tym bardziej, że większość dostępnego w Holandii i Belgii surowca, zaczynają masowo kupować Niemcy.

W porównaniu z ostatnim wtorkiem kilogram wieprzowiny jest dziś droższy nawet o 40 groszy. Taki wzrost z dnia na dzień, to przede wszystkim problem dla zakładów przetwórczych. 13 złotych 20 groszy za kilogram schabu to wysoka stawka . Ale wkrótce może być jeszcze drożej – komentują maklerzy.

Importowane elementy wieprzowe
giełdy towarowe

ceny transakcyjne        zł/kg
łopatka z kością         4,80 – 4,90
karkówka z kością        6,70 – 6,90
karkówka bez kości        9,50 – 9,60
schab bez kości        12,80 – 13,20


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę