MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

5 marca 2008
Na rynku wieprzowiny zastój jest tak duży, że część firm dotychczas sprzedających mięso i przestawiła się na handel np. zbożami. Czeka aż wróci koniunktura i kontrahenci znów zaczną się interesować wieprzowiną. Te giełdy, które wciąż oferują mięso, intensywnie szukają odbiorców. Ale nie jest to proste, przy wzrostach stawek za żywiec i mięso. A te w ostatnim tygodniu były silne w całej Europie. W ciągu tygodnia kilogram półtusz w klasie E zdrożał o 40 groszy.

Eksperci fali wzrostów upatrują w dwóch przyczynach. Po pierwsze zbliżające się święta, które pozwalają rolnikom na żądanie wyższych cen za żywiec. Po drugie spore ograniczenia w produkcji żywca w całej Europie, mogą zaowocować tylko jednym – głębokim świńskim dołkiem – komentują maklerzy.

Świeże elementy wieprzowe zdrożały w ciągu tygodnia od 20 do 50 groszy za kilogram. Takie ceny zdecydowanie odstraszają potencjalnych kupujących. Producenci wędlin już coraz częściej szukają tańszych ofert mięs mrożonych.

Elementy wieprzowe - giełdy towarowe
ceny transakcyjne        zł/kg

świeże
przodki            5,20 – 5,40
szynka z kością        6,20 – 6,50

chłodzone
    tłuszcze twarde    1,45 – 1,60
    słonina               2,20
mięsa drobne kl. II    2,20 – 2,40


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę