MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

25 kwietnia 2008
Ostatnie dni przynoszą bardzo wyraźne podwyżki cen mięsa w zachodnich krajach Unii Europejskiej. W ubiegłym tygodniu zwyżki objęły tylko karkówkę, bo u naszych sąsiadów sezon grillowy już w pełni. Kilogram w przeliczeniu na nasz rynek zdrożał nawet o 80 groszy. Teraz mięso z kością kosztuje przynajmniej 7,5 złotego. W ślad za karkówką poszła w górę cała reszta.

I taniej raczej nie będzie, bo o nadchodzącej świńskiej górce w całej Europie mówi się już od listopada, tylko nikt nie wie, kiedy to nastąpi.

Pierwsze sygnały mówią o przełomie maja i czerwca. Taka sytuacja może ograniczyć import, ale do czasu. Gdy na naszym rynku zabraknie konkurencyjnych ofert, ubojnie zaczną podnosić ceny krajowego towaru i znów zrobi się luka dla mięsa z Europy Zachodniej.

Duże różnice widoczne są w cennikach półtusz wieprzowych. Krajowe w klasie E są wyceniane na 5,5 złotego za kilogram, ale można je kupić nawet o 20 groszy taniej. Importowane są średnio o złotówkę droższe.

Ceny półtusz wieprzowych        zł/kg
        kraj        import
klasa E        5,30 – 5,50    6,30
klasa U        5,10        6,10


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę