Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

7 maja 2008
Sytuacji na rynku wieprzowiny po długim weekendzie nie da się jednoznacznie określić. Jedni przetwórcy twierdzą, że nie potrzebują mięsa, bo wolne dni nie spełniły ich handlowych oczekiwań i zostali z magazynami pełnymi zapasów. Inni wręcz przeciwnie, sprzedali praktycznie wszystko i teraz szukają tańszego surowca. A, że to trudne poszukiwania widać po cenach, które gwałtownie wzrosły.

Najbardziej, bo o ponad złotówkę w ciągu tygodnia zdrożały karkówka i schab, czyli mięsa przeznaczone na grill’a. Za kilogram karkówki z kością trzeba dzisiaj zapłacić 8, a w niektórych regionach kraju nawet 8 złotych 50 groszy. I to zdaniem maklerów pewnie nie koniec podwyżek w najbliższym czasie.

Przetwórcy chętnie kupiliby w niższych cenach także mięsa drobne, słoninę czy tłuszcze. Jednak dzisiejsze notowania są zdecydowanie nie do zaakceptowania dla klientów giełd towarowych. A różnica między oczekiwaniami sprzedających i kupujących to nawet złoty za kilogram.

Elementy wieprzowe
giełdy towarowe    zł/kg
                  oferty kupna           oferty sprzedaży

mięsa drobne     2,50 – 2,70        3,00 – 3,50
tłuszcze    1,60 – 1,70        2,00 – 2,20
słonina        2,20 – 2,50         3,00 – 3,20


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę