Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

9 maja 2008
Głowy wieprzowe 100% w górę, podobnie skórki, nogi czy podgardla. W ciągu miesiąca cenniki tych zwykle najtańszych elementów zmieniły się diametralnie. Towaru brakuje, ale nie chętnych. Sprzedaje się każda ilość, praktycznie w każdej cenie.

Część firm zabezpiecza się przed nadchodzącym do całej Europy świńskim dołkiem i robi zakupy na zapas. Inni podchodzą do sprawy bardziej spekulacyjnie. Pojawiły się nawet problemy ze znalezieniem pustych chłodni.

Zupełnie inaczej jest za to z półtuszami. Szczególnie z zapasów Agencji Rezerw Materiałowych. Mimo, że w poniedziałek ceny wywoławcze spadły o 5 groszy za kilogram, nie sprzedaje się nic.

To po prostu za wysokie stawki – komentuje Katarzyna Szaniawska z Warszawskiej Giełdy Towarowej. Tym bardziej, że bez problemu i to w dużo niższych cenach można kupić półtusze świeże czy chłodzone.

Dziś kolejny przetarg, ale na razie chętnych nie. Po doliczeniu kosztów transportu takie zakupy byłyby wielkim nieporozumieniem – dodają maklerzy. Jeśli Agencja nie spuści z tonu – nie szybko cokolwiek się sprzeda.

       PÓŁTUSZE WIEPRZOWE

(głęboko mrożone)  zł/kg  
klasa E  5,85       
klasa U  5,55
klasa R  5,40  


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę