Jeśli zwyżki na rynku nadal będą się utrzymywały, to już niedługo nie będziemy mieli handlować ani czym, ani z kim – mówią maklerzy. A sytuacja już jest trudna, bo ceny wieprzowiny co tydzień rosną o 40 – 60 groszy za kilogram. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za kilogram chłodzonych półtusz w klasie E, przetwórcy płacili około 5 złotych 80 groszy.
Dzisiaj średnia cena jest o 40 groszy wyższa, ale są regiony w kraju, gdzie maksymalna oferta sprzedaży sięga już blisko 7 złotych. Wieprzowina drożeje z dwóch powodów. Po pierwsze mniej jest żywca. Po drugie zachodni producenci podnoszą ceny zdecydowanie częściej niż do tej pory. Import w ogóle przestał się opłacać.
Najbardziej poszukiwana wciąż jest karkówka, łopatka i schab. Ale popularność zdobywają też mięsa drobne. Przetwórcy kupują teraz każdą ilość tego towaru, bo zwiększa się produkcja kiełbas. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy drugiej. Średnio kilogram kosztuje 5 i pół złotego.
Wieprzowina – giełdy towarowe zł/kg
elementy bez kości
łopatka 6,80 – 9,00
karkówka 9,00 – 12,60
schab 11,50 – 17,00
mięsa drobne kl.II 3,00 – 8,00