MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

24 września 2008
Jeszcze na początku zeszłego tygodnia ceny wieprzowiny utrzymywały się na wysokim poziomie, a partnerów do współpracy trzeba było długo szukać. Dzisiaj sytuacja zmieniła się na tyle, że jest taniej, a przetwórcy sami szukają dostawców. Mimo, że handel daleki jest od zasady „za wszelką cenę”, to są elementy, trudne do zdobycia. Mięs drobnych, głów i podgardli już w czasie wakacji brakowało, a wzmożona produkcja kiełbas sprawiła, że te asortymenty są dzisiaj towarem deficytowym.

Łopatkę czy przodki można sprzedać, ale za rozsądną cenę, w przypadku karkówki i schabu handel jest praktycznie zerowy, a stawki spadają. Jeszcze w zeszłym tygodniu kilogram karkówki z kością kosztował ponad 7 i pół złotego, dzisiaj już poniżej 7.

Zarówno u nas, jak i za granicą tanieją wieprzowe półtusze. Za kilogram krajowych przetwórcy płacą około 6 złotych 70 groszy, holenderski czy belgijski surowiec jest droższy o 10-15 groszy. Wszystko będzie teraz zależało od handlu z Ukrainą. W Unii kończą się transze eksportowe z dopłatami na wschód, dlatego wielu producentów z całej Europy właśnie teraz usiłuje tam sprzedać surowiec.

Pierwsze efekty już są – brakuje nie tylko mięs produkcyjnych, ale i elementów szlachetnych, np. boczku.

Wieprzowina – giełdy towarowe
ceny transakcyjne    zł/kg

półtusze wieprzowe
    krajowe        6,70 – 6,80
    importowane    6,85 – 6,90
karkówka z kością    6,80 – 6,90


Wieprzowina    zł/kg
mięsa drobne    4,00 – 8,60
podgardla    2,80 – 6,00
głowy        1,60 – 2,20



POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę