Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

23 października 2008
To nie chwilowy przestój w handlu, ani nawet nie stagnacja, to już zupełnie martwy sezon – tak sytuację na rynku wieprzowiny podsumowują maklerzy. I dodają, że źle już było na początku miesiąca, ale teraz to prawdziwa handlowa pustynia. W najgorszej sytuacji są importerzy. To właśnie ich, obecny mocny kurs europejskiej waluty i kolejne podwyżki cen wieprzowiny w Europie, dotknęły najbardziej. Sprowadzanie towaru kompletnie przestało się opłacać. Owszem, mówią, że mogą drogo kupić, ale pod warunkiem, że będą mogli drogo sprzedać. A to przynajmniej na razie tylko pobożne życzenia.

Nasycenie wieprzowiną widoczne w zakładach mięsnych raczej nikogo nie skłoni do płacenia wyższych stawek. Potencjalni zainteresowani kupnem owszem są, ale ich oczekiwania względem cen są nawet o 50 – 60 groszy za kilogram niższe niż obecnie proponowane stawki.

Wieprzowina
giełdy towarowe   
oferty sprzedaży      zł/kg        
mięsa drobne
klasa I        8,90 – 11,40
klasa II        4,00 – 8,60
półtusze
klasa E i U    6,00 – 6,85
klasa R        5,90 – 6,40

A kolejne podwyżki elementów wieprzowych witane są brakiem transakcji. Krajowi producenci wieprzowiny też nie mają wesoło. Mniejszy popyt wśród konsumentów, drogie elementy i zdecydowanie większe zapasy chłodzonego mięsa w zakładach, skutecznie ograniczają produkcję.

Wieprzowina
giełdy towarowe
oferty sprzedaży              zł/kg
skórki wieprzowe    1,45 – 2,10
głowy            1,40 – 2,30
nogi            1,20 – 2,40
tłuszcz miękki        3,50 – 4,00
tłuszcz twardy        4,70 – 5,80
słonina            3,80 – 6,60

W magazynach odkładają się więc coraz większe partie surowca, a producenci, którzy chcą coś sprzedać zmuszeni są obniżać ceny. Tak jest w przypadku półtusz. Cena krajowych lekko spadła, ale to wciąż zbyt mało, by wyrwać rynek z handlowego impasu. Sporo pytań jest też o słoninę, skórki czy tłuszcze, ale stawki są zdecydowanie za wysokie.

Wieprzowina
giełdy towarowe
oferty sprzedaży  zł/kg        
boczek        5,60 – 9,50
łopatka        5,60 – 9,90
szynka        6,60 – 11,20
karkówka    7,00 – 12,50
schab        9,50 – 16,80

Nabywców nie znajdują także karkówka, schab czy łopatka - elementy z reguły popularne wśród kupujących.

POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę