MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły

16 października 2003

Po dwóch tygodniach stopniowej obniżki ceny wieprzowiny w tym tygodniu lekko drgnęły w górę. Zdaniem maklerów spadła trochę w ostatnim czasie podaż żywca, co przy ustabilizowanym popycie spowodowało niewielkie podwyżki notowań.

Półtusze wieprzowe kl. R wystawiane są ostatnio na giełdach po 4,6 – 4,8 zł za kg, czyli w takiej samej cenie jak przed rokiem.
 
Szynka, która w ubiegłym tygodniu była dostępna po 6 zł za kg, teraz oferowana jest po 6,16,5 zł kg. Oprócz szynki poszukiwane są tanie mięsa wieprzowe, tłuszcze i podroby Ceny tych surowców wzrosły, np. smalcu o 10 gr na kilogramie.
 
ARR zdecydowała się organizować od połowy października tylko raz w tygodniu przetarg (dotychczas odbywał się dwa razy) na półtusze mrożone z rezerw agencyjnych. Ostatnio mięso to cieszyło się sporym powodzeniem, a wylicytowana średnia cena przekraczała 3,5 zł kg (przy wywoławczej 2,2 i 2,8 zł za kg).
 
Rośnie podaż wołowiny. Krowy schodzą z pastwisk i część ich trafia do ubojni. Na razie ceny wołowiny są ustabilizowane. Największym powodzeniem cieszy się mięso drobne kl. II oraz flaki.
 
Ceny drobiu w minionym tygodniu nie zmieniły się. Filety z piersi kurczaka dostępne są na giełdach poniżej 12 zł za kg, a ceny poszukiwanego ostatnio udźca indyka zaczynają się już od 4,5 zł kg.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę