MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Wołowina

26 września 2008
Od początku roku handlujący wołowiną nie mogli narzekać. Było i sporo zamówień i wysokie ceny. Ale tego, że notowania pójdą w górę tak gwałtownie jak w ciągu ostatniego miesiąca, nie spodziewał się chyba nikt. Wszystko przez ogromny popyt na czerwone mięso – i to nie tylko za granicą, ale i na naszym podwórku.

Notowania czerwonego mięsa stale pną się w górę, a chętnych do zakupu wciąż przybywa. Wołowina, do tej pory nasz produkt głównie eksportowy, zaczyna być doceniana na polskim rynku. Każda ilość się sprzedaje, a cena coraz częściej nie gra roli. Najwięcej za surowiec płacą ci, którzy zakontraktowali mniej niż w efekcie mogą przerobić.

Trwa poszukiwanie tańszego towaru, ale przy wzmożonym popycie, to jak szukanie igły w stogu siana. Większości mięs szlachetnych nawet nie ma w ofertach sprzedaży. Pozostałe drożeją. W górę idą stawki za ćwierćtusze i mięsa produkcyjne. Kilogram najpopularniejszej wołowej „dwójki” jeszcze miesiąc temu kosztował około 6 złotych 80 groszy.

Dzisiaj, żeby go kupić kontrahenci muszą przygotować się na cenę bliską 8 złotym. Jeśli popyt na mięsa wołowe w dalszym ciągu będzie utrzymywał się na podobnym co dziś poziomie, kupujący muszą się nastawić na dalszy wzrost notowań – komentują maklerzy.

Wołowina – giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
ćwierci chłodzone    8,00 – 10,50
mięsa drobne    
kl. I        10,50 – 11,00
kl. II        6,50 – 9,50
udziec        15,90 – 16,20
wątroba        2,00 – 2,80    


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę