Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny żywca nie pokrywają kosztów produkcji

22 stycznia 2004

Ceny żywca wieprzowego są niskie i nie pokrywają kosztów produkcji. Potrzebna jest interwencja Agencji Rynku Rolnego - sygnalizowali posłowie na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa w środę.

Wiceprezes ARR Stanisław Stańko poinformował na posiedzeniu, że w 2003 r. produkcja wieprzowiny przewyższała zapotrzebowanie. Według szacunków, w 2003 roku wyniosła ona 2200 tys. ton, tj. o 8,6 proc. więcej niż w 2002 roku i ok. 17 proc. więcej niż w 2001 roku.

Stańko zaznaczył, że Agencja w 2003 roku starała się zagospodarować nadwyżki tego mięsa, obejmując zakupami bezpośrednimi 127 tys. ton półtusz i przyznając dopłaty do 40 tys. ton wieprzowiny na eksport.

"Dane wskazują, że produkcja wieprzowiny na początku 2004 roku będzie jeszcze stosunkowo duża. Szacuje się, że w I połowie 2004 roku produkcja tego mięsa może wynieść ok. 1118 tys. ton, o ok. 60 tys. mniej niż w analogicznym okresie 2003 roku. Nadwyżka w tym okresie wyniesie prawdopodobnie 70 tys. ton" - powiedział wiceprezes.

ARR prowadzi od 5 stycznia 2004 roku interwencję na rynku wieprzowiny skupując półtusze w ramach rotacji rezerw państwowych. Za półtusze Agencja płaci w zależności od klasy od 4,72 zł/kg do 5,02 zł/kg, tj. w przeliczeniu na żywiec średnio ok. 3,20 zł/kg. Do momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej planowany jest zakup 25 tys. ton półtusz.

Agencja ponadto wydała zezwolenia na eksport 20 tys. ton półtusz z dopłatą ARR, prowadzone są też przygotowania do subsydiowania eksportu dalszych 20,9 tys. ton tego mięsa w ramach limitu przyznanego Polsce przez WTO.

Eksperci szacują, że w 2003 roku eksport wieprzowiny przekroczył 200 tys. ton. Głównym kierunkiem eksportu była Rosja (41 proc.), Rumunia (18 proc.) oraz Białoruś (15 proc.)

Według danych resortu rolnictwa, w dniach 5-10 stycznia tego roku przeciętnie za żywiec płacono 3,08 zł/kg. Występowało przy tym duże regionalne zróżnicowanie cen: od 3,03 zł/kg w rejonie zachodnim do 3,16 zł/kg w rejonie środkowo-wschodnim.

Posłowie krytycznie odnieśli się do przedstawionych danych o poziomie cen skupu trzody uważając, że są one zawyżone, a faktycznie cena żywca kształtuje się poniżej 3 zł za kg.

Podkreślano także, że koszty te w żadnym wypadku nie pokrywają kosztów produkcji, które kształtują się, według różnych szacunków, od 3,50 do 3,80 zł za kilogram. Zwracano także uwagę, że największe straty ponosi województwo wielkopolskie, w którym skoncentrowane jest 30 proc. całej produkcji trzody.

Występujący na posiedzeniu komisji wiceminister rolnictwa Jerzy Plewa zaznaczył, że koszty produkcji mięsa są ściśle związane z cenami zbóż. Rynek destabilizują głównie nadmierne zapasy, które w Unii są ściśle kontrolowane.

Plewa zauważył, że w UE w ostatnim okresie były problemy z produkcją wieprzowiny. Tam także wystąpiła nadprodukcja. Unia zgodziła się na wprowadzenie dopłat do indywidualnego przechowalnictwa mięsa. W Polsce jednak ten instrument interwencyjny nie cieszy się powodzeniem.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę