MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Certyfikaty dla producentów białej kiełbasy

8 lutego 2005

Nawet 180 kiełbas mogą mieć do zjedzenia członkowie kapituły badającej jakość białej kiełbasy. Fachowcy zbiorą się 17 marca i wydadzą certyfikaty tym fachowcom, którzy przestrzegają starych, dobrych receptur.

Powołanie kapituły i wydawanie certyfikatów to akcja wielkopolskiego cechu Rzeźników i Wędliniarzy, którzy chcą walczyć z tanią, ale kiepską kiełbasą z supermarketów. - Nasze kiełbasy nie mogą kosztować 5 zł jak w markecie. Ale za to będą doskonałej jakości - tłumaczy Jacek Marcinkowski ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.

Prawdziwa, wielkopolska, biała kiełbasa dzięki przyprawom mieszanym bezpośrednio przed dodaniem do mięsa ma być wyjątkowo aromatyczna. Aby móc otrzymać certyfikat, wędliny muszą być przygotowane z mięsa odpowiedniej jakości. Do oceny może stanąć każdy z wielkopolskich zakładów produkujących wędliny, a jest ich w Wielkopolsce łącznie ok. 180. Jednak organizatorzy przypuszczają, że w pierwszej edycji nie wystartuje więcej niż 30 firm. Każda, która uzyska pozytywną opinię kapituły, otrzyma tyle certyfikatów, ile ma sklepów. Świadectwo będzie ważne przez rok.

Taka prawdziwa, wykonana według przedwojennych receptur, biała kiełbasa ma kosztować ok. 15-18 zł za kg. - Polacy są mięsożernym narodem, więc powinno być wzięcie na te wyroby - uważa poznański rzeźnik Aleksander Tecław.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę