Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Co to jest cielęcina?

25 września 2006

Co to jest cielęcina? - zastanawia się Komisja Europejska (KE), która zaproponowała w czwartek wprowadzenie wspólnej definicji tego rodzaju mięsa w całej Unii Europejskiej "by zapewnić konsumentom pełną informację".

Zdaniem KE, brak jednej definicji cielęciny powoduje dezorientację konsumentów i jest wykorzystywany przez producentów, którzy w różnych krajach "cielęciną" nazywają co innego.

KE zapytała o zdanie konsumentów, którzy poinformowali, że kluczową sprawą jest dla nich wiek cielęcia w chwili uboju. "Dalsze badania wykazały, że właściwości organoleptyczne mięsa, takie jak kruchość, smak czy barwa, zmieniają się w zależności od wieku i sposobu żywienia zwierzęcia, z którego mięso pochodzi" - głosi komunikat Komisji.

Dlatego KE jest za tym, by "cielęciną" nazywać w całej UE jedynie "mięso pochodzące ze zwierząt w wieku od 0 do 8 miesięcy", zaś mięso zwierząt w wieku do 12 miesięcy, obecnie określane jako "cielęcina", ma się zwać "wołowiną", bowiem to "w najszerszym możliwym zakresie" uwzględnia "zwyczaje i tradycje kulturowe".

Jak podała KE, "wniosek został złoż ony po długich dyskusjach ze wszystkimi zainteresowanymi stronami, obejmujących również przeprowadzone niedawno konsultacje internetowe i jest odpowiedzią na wyrażone przez przedstawicieli branży i państwa członkowskie zapotrzebowanie".

Propozycja Komisji Europejskiej musi jeszcze zyskać aprobatę krajów członkowskich UE.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę