Czeska rzeź rzeźni

12 stycznia 2004

Około 550 zakładów przerobu mięsa postanowiły zamknąć władze weterynaryjne Republiki Czeskiej. Powód? Firmy nie zdołały wdrożyć norm sanitarnych, wymaganych przez UE.

Decyzja została upubliczniona w piątek, jednak poszczególne zakłady straciły prawo do działania już od 1 stycznia. Zamknięte zakłady stanowią aż 12 proc. wszystkich czeskich firm zajmujących się ubojem i przerobem mięsa - więcej, niż się spodziewano. 

Jeszcze w listopadzie władze w Pradze miały nadzieję, że zamkniętych zostanie co najwyżej 9 proc. zakładów.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę