MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Czeska rzeź rzeźni

12 stycznia 2004

Około 550 zakładów przerobu mięsa postanowiły zamknąć władze weterynaryjne Republiki Czeskiej. Powód? Firmy nie zdołały wdrożyć norm sanitarnych, wymaganych przez UE.

Decyzja została upubliczniona w piątek, jednak poszczególne zakłady straciły prawo do działania już od 1 stycznia. Zamknięte zakłady stanowią aż 12 proc. wszystkich czeskich firm zajmujących się ubojem i przerobem mięsa - więcej, niż się spodziewano. 

Jeszcze w listopadzie władze w Pradze miały nadzieję, że zamkniętych zostanie co najwyżej 9 proc. zakładów.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę