Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Czy polscy producenci wołowiny zyskają na integracji?

11 lipca 2003

Na uproszczonym systemie dopłat, jaki przyjęła Polska – najmniej zyskają producenci wołowiny. W Unii bowiem dopłaca się do każdego zwierzęcia. W Polsce dopłata będzie do użytków zielonych, bez względu na to, ile zwierząt utrzymuje rolnik. Ale producenci wołowiny nie narzekają, gdyż przed nimi rysują się spore szanse.

Trzeba je tylko wykorzystać. Producenci wołowiny liczą po integracji na stopniowe wyrównywanie się cen żywca, bowiem w Unii żywiec jest dwukrotnie droższy. Liczą także na większy popyt. Wprawdzie Unia jest eksporterem netto wołowiny, ale jej import także wzrósł o 1/3. Dużo wołowiny Unia sprowadza z krajów Ameryki Łacińskiej. Dlatego nasi producenci liczą, że od nas będzie bliżej i taniej. W Polsce rocznie rodzi się około 500 tys. cieląt po buhajach ras mięsnych. Dziś większość jest eksportowana na Zachód. Jeśli po integracji ceny mięsa wzrosną do 5 zł/kg, to młode zwierzęta będą opasane w Polsce, a eksportowane będzie mięso.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę