Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Drożeje wieprzowina

1 grudnia 2005

Zakłady mięsne, jak zwykle przed świętami, szukają większych partii surowca i decydują się płacić więcej.-Przed dwoma tygodniami oferowano półtusze kl. R nawet po 4,6 zł za kg, dziś po 4,9 - 5 zł - mówi Witold Góra z Domu Handlowego Agro w Łodzi. Ceny innego mięsa na razie nie zmieniły się. Schab z kością kosztuje 10,5 zł za kg, a szynka z kością powyżej 7 zl za kg.

Minimalnie wzrosły ceny tłuszczów drobnych. Zwiększył się eksport tych produktów na Ukrainę i Białoruś. Spadają natomiast inne tanie mięsa, jak głowy, które można już kupić nawet po 80-90 gr za kg, czy skórki wieprzowe.

Zdaniem maklerów ceny najlepszego mięsa wieprzowego mogą w najbliższych tygodniach rosnąć, gdyż zakłady będą przygotowywać zaopatrzenie świąteczne. Wiele zależeć będzie jednak od podaży. Natomiast w okresie przedświątecznym ceny tanich surowców (skórki, głowy itp.) będą spadać. W handlu wołowiną od dłuższego czasu stabilizacja, stosunkowo mały popyt i wystarczająca podaż. Ceny są w dalszym ciągu wysokie. Tani jest natomiast drób. Na giełdach kurczaki schłodzone w magazynie producenta dostępne są już po 3,5 zł za kg.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę