MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Droższa szynka i schab

8 grudnia 2005

Przemysł mięsny zwiększył zakupy surowców na wyroby świąteczne, zwłaszcza półtusz, szynki, schabu i łopatki. - Wzrost popytu spowodował w tym tygodniu niewielkie podwyżki cen tych mięs, średnio o 20 gr na kilogramie - mówi Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi.

Natomiast spadają ceny tanich surowców, których jest na rynku dużo, a ich sprzedaż niewielka. Mały jest także eksport. Np. tanieje smalec, który kosztuje teraz w hurcie połowę tego co przed rokiem. O 10 - 40 gr na kilogramie mniej płaci się ostatnio za dwójkę i trójkę wieprzową.

Mimo że ceny drobiu są relatywnie niskie, w ostatnich dniachświeże kurczaki potaniały jeszcze 10 gr na kilogramie. Na giełdach kurczaki i ćwiartki dostępne są po 3,3 - 3,5 zł za kg. Niskie ceny, konkurencyjne w stosunku do notowań wieprzowiny nie wpływają na razie na wzrost popytu.

Maklerzy przewidują, że w najbliższym tygodniu ceny najlepszych mięs wieprzowych będą rosły. W tym okresie mniejsze zakłady będą jeszcze kupować dużo surowca na wyroby świąteczne. Tymczasem nie zanosi się na wzrost podaży.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę