Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Etapy wdrażania HACCP

20 maja 2004

Wprowadzenie systemu HACCP wymaga spełnienie dwunastu etapów:

  1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP.
  2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu.
  3. Określenie przeznaczenia produktu.
  4. Sporządzenia schematu technologicznego zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego.
  5. Zweryfikowanie schematu technologicznego w praktyce.
  6. Sporządzenie wykazu zagrożeń na każdym etapie i wykazu środków prewencyjnych (zapobiegawczych).
  7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych (CCP).
  8. Dla każdego CCP ustalenie docelowych wartości (limitów krytycznych) parametrów i określenia tolerancji.
  9. Ustalenie systemu monitorowania dla każdego CCP.
  10. Ustalenie działań korekcyjnych (korygujących) w przypadku nie spełnienia wartości krytycznych parametrów.
  11. Określenie zasad weryfikacji systemu.
  12. Ustalenie zasad tworzenia dokumentacji systemu i przechowywania zapisów

Pięć pierwszych etapów postępowania to działania wstępne, a kolejne odpowiadają siedmiu zasadom, na których bazuje metoda HACCP.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę