W czwartym kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas, wędlin podrobowych oraz konserw. Poddane kontroli wyroby pochodziły z 98 zakładów przetwórstwa mięsnego, tj. z 2,05% zakładów przetwórstwa mięsnego prowadzących działalność na terenie kraju, zidentyfikowanych przez Inspekcję JHARS.
Kontrolą objęto:
Kontrola wykazała liczne przypadki naruszenia interesów konsumentów poprzez stosowanie nieuczciwych praktyk przez producentów przetworów z mięsa czerwonego.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
Na pogorszenie jakości wyrobów z mięsa czerwonego ma wpływ wiele czynników. Należy zaznaczyć, iż produkcja przetworów z mięsa czerwonego opiera się na deklaracji producenta bądź normie zakładowej. Nawet duża konkurencja na polskim rynku nie mobilizuje części producentów do zapewnienia wysokiej jakości oferowanych produktów. Coraz częściej również dochodzą sygnały dotyczące wymuszania przez sieci hipermarketów na producentach przetworów mięsnych niskich cen zbytu, często nie pokrywających kosztów produkcji. W takich sytuacjach producenci nierzadko stosują nieuczciwe w stosunku do konsumenta praktyki, aby osiągnąć choć minimalny zysk.
Oprócz aspektów jakościowych na uwagę zasługuje również błędne znakowanie wyrobów, których istotą powinna być wiarygodna informacja dla przeciętnego konsumenta podczas gdy niejednokrotnie wprowadza go w błąd.
Na skutek stwierdzonych w czasie przeprowadzonej kontroli licznych nieprawidłowości organy IJHARS wystawiły 54 mandaty karne na łączną kwotę 8.500 zł, wydały 25 decyzji administracyjnych, wszczęły 20 postępowań administracyjnych natomiast w dwóch przypadkach wystosowały pouczenie.