MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Jakość przetworów z mięsa czerwonego

16 lutego 2006

W czwartym kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas, wędlin podrobowych oraz konserw. Poddane kontroli wyroby pochodziły z 98 zakładów przetwórstwa mięsnego, tj. z 2,05% zakładów przetwórstwa mięsnego prowadzących działalność na terenie kraju, zidentyfikowanych przez Inspekcję JHARS.

Kontrolą objęto:

  • w zakresie oceny organoleptycznej - 654 partie o łącznej masie 76.380 kg,
  • w zakresie oznaczenia parametrów fizykochemicznych - 596 partii o łącznej masie 55.386 kg,
  • w zakresie znakowania - 728 partii o łącznej masie 72.257 kg.

Kontrola wykazała liczne przypadki naruszenia interesów konsumentów poprzez stosowanie nieuczciwych praktyk przez producentów przetworów z mięsa czerwonego.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:

  • niewłaściwego oznakowania – 40,52% partii poddanych ocenie,
  • niewłaściwych parametrów fizykochemicznych – 10,90 % partii poddanych analizie
    laboratoryjnej
  • niewłaściwych cech organoleptycznych – 0,76% partii poddanych ocenie.

Na pogorszenie jakości wyrobów z mięsa czerwonego ma wpływ wiele czynników. Należy zaznaczyć, iż produkcja przetworów z mięsa czerwonego opiera się na deklaracji producenta bądź normie zakładowej. Nawet duża konkurencja na polskim rynku nie mobilizuje części producentów do zapewnienia wysokiej jakości oferowanych produktów. Coraz częściej również dochodzą sygnały dotyczące wymuszania przez sieci hipermarketów na producentach przetworów mięsnych niskich cen zbytu, często nie pokrywających kosztów produkcji. W takich sytuacjach producenci nierzadko stosują nieuczciwe w stosunku do konsumenta praktyki, aby osiągnąć choć minimalny zysk.

Oprócz aspektów jakościowych na uwagę zasługuje również błędne znakowanie wyrobów, których istotą powinna być wiarygodna informacja dla przeciętnego konsumenta podczas gdy niejednokrotnie wprowadza go w błąd.

Na skutek stwierdzonych w czasie przeprowadzonej kontroli licznych nieprawidłowości organy IJHARS wystawiły 54 mandaty karne na łączną kwotę 8.500 zł, wydały 25 decyzji administracyjnych, wszczęły 20 postępowań administracyjnych natomiast w dwóch przypadkach wystosowały pouczenie.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę