MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Masarnie przetrwają

6 maja 2004

Już prawie jedna trzecia lubuskich masarni będzie mogła sprzedawać swoje produkty w krajach Unii Europejskiej. To ważne biorąc pod uwagę, że jeszcze kilka miesięcy temu istniało zagrożenie, że ponad połowa zakładów mięsnych w tym regionie przestanie istnieć, bo nie będzie mogła sprzedawać swoich produktów po wejściu do Unii nawet w Polsce.

Pół roku temu nie było wiadomo, co się stanie z lubuskimi masarniami. Tylko połowa z ponad stu zakładów rozpoczynała modernizację, dzięki której produkcja miała spełniać wymogi Unii. Reszta nie miała na to pieniędzy.

Dziś trzydzieści dwie masarnie spełniają unijne normy, dwadzieścia siedem ma okresy przejściowe, czterdzieści sześć może mięso sprzedawać tylko w Polsce, piętnaście by nadal działać, musi się zmodernizować.

Lubuskich weterynarzy czeka wdrożenie unijnego prawa. To z powodu dostosowania naszego prawa do unijnego, lekarzy weterynarii wcielono dziś do korpusu służby cywilnej.

Część obowiązków przejmą na pewno powiatowi lekarze weterynarii, ponieważ przestają funkcjonować ogromne inspektoraty weterynarii – mówi Tadeusz Woźniak, lubuski wojewódzki lekarz weterynarii.

Naciski polityczne zdaniem weterynarzy się zdarzały, często Urzędy obsadzano nie według kompetencji, ale politycznego klucza. Teraz ma to być niemożliwe.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę