MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mięsne problemy

19 września 2003

Zakładom przetwórstwa mięsnego zostało pół roku na modernizację, aby osiągnąć standardy obowiązujące w Unii Europejskiej. To jednak pociąga za sobą olbrzymie koszty - wielu firmom grozi zamkniecie, bo nie stać ich na inwestycje.

Zakłady podzielono na cztery kategorie. Te, które zakwalifikowały się do kategorii B1, muszą zakończyć modernizację do maja przyszłego roku. Niektóre zakłady muszą dobudować większe chłodnie, szatnie dla pracowników. Zgodnie z przepisami sanitarnymi powierzchnia ścian musi być gładka i łatwozmywalna. Według norm jedynymi elementami drewnianymi mogą być kije do wędzarni. Dlatego trzeba wymienić na przykład drewniane deski do rozbioru mięsa na plastikowe .Właściciele zakładów uważają jednak, że nie spełniają one swojego zadania. Podczas krojenia często odpryskują kawałki plastiku. 
 
Modernizacja zakładu kosztuje średniej wielkości firmę od kilkuset tysięcy do kilku milionów złotych. Tymczasem przedsiębiorcy mają problemy z uzyskaniem kredytów. W najtrudniejszej sytuacji są zakłady zakwalifikowane do kategorii C – w województwie jest ich ponad 130. Ich właściciele do tej pory nie zadeklarowali programów naprawczych i nie rozpoczęli modernizacji. Jeśli nic się nie zmieni, w maju przyszłego roku firmy będą musiały najprawdopodobniej wstrzymać produkcję.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę