MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mięsny skandal w Niemczech

7 lutego 2006

Skandal z zatrutym mięsem wstrząsnął Niemcami. Jedna z największych firm sprzedawała nieświeże produkty mimo codziennych wizyt i kontroli weterynarzy. Sprawą zainteresowała się już policja i prokuratura.

Afera wybuchła po tym jak bawarska inspekcja weterynaryjna nagle odwiedziła firmę zajmującą się paczkowaniem i dystrybucją artykułów mięsnych. Większość pobranych próbek mięsa nie nadawała się do konsumpcji, a kilka po prostu śmierdziało. Wykryto także bakterie salomoneli.

- Firma tłumaczy się, że zatrudniała na czarno obywateli Europy Wschodniej, którzy nie rozumieli poleceń swoich przełożonych, stąd zaniedbania - mówi Alfons Volk – prokurator.

Policja przeszukała biura firmy. Pocztą elektroniczną pracownicy zastanawiali się jak sprzedać stare mięso. Pomysł był szatańsko prosty. Towar wystarczy zapakować w nieprzezroczyste opakowania tak, aby klient w sklepie nie zorientował się, że kupuje nieświeże mięso. Władze zapowiedziały zdecydowane działania.

Pierwsze konsekwencje poniosło dwóch weterynarzy, którzy na co dzień urzędowali w firmie. Zostali zawieszeni za to, że nie dostrzegli oczywistych zaniedbań będących zagrożeniem dla zdrowia i życia konsumentów. Dwa feralne zakłady natychmiast zamknięto.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę