MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mięso coraz tańsze

19 października 2005

W ciągu tygodnia ceny półtusz wieprzowych, szynki, schabu, łopatki spadły o 3 - 6 proc. - informuje Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi. - To wynik zmniejszającego się popytu na rynku detalicznym i wzrostu podaży tuczników.

We wtorek na giełdach półtusze kl. R można było kupić już za 5,3 zł za kg. Poniżej 10 zł za kg kosztował schab, a szynka z kością dostępna jest po 6,9 zł za kg.

Na razie nie zmieniły się ceny mięs tanich: podrobów i tłuszczów. Zapotrzebowanie na te surowce jest spore, gdyż kupują je odbiorcy ze Wschodu. Tymczasem podaż większych partii hurtowych jest niewielka.

Maklerzy uważają, że mięso wieprzowe będzie jeszcze w najbliższych tygodniach tanieć. Podobnie może być z drobiem, zwłaszcza jeśli w Polsce pojawi się ptasia grypa.

Drób, podobnie jak wieprzowina, tanieje już od kilu tygodni. Świeże kurczaki, które teraz są w hurcie znacznie poniżej 4 zł za kg, przed miesiącem kosztowały ponad 5 zł za kg.

Najmniej widoczne są zmiany cen w obrocie mięsem wołowym. Ale stopniowe obniżki są faktem a wynikają ze zwiększonej podaży żywca oraz spadku zamówień.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę