Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Mięso coraz tańsze

19 października 2005

W ciągu tygodnia ceny półtusz wieprzowych, szynki, schabu, łopatki spadły o 3 - 6 proc. - informuje Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi. - To wynik zmniejszającego się popytu na rynku detalicznym i wzrostu podaży tuczników.

We wtorek na giełdach półtusze kl. R można było kupić już za 5,3 zł za kg. Poniżej 10 zł za kg kosztował schab, a szynka z kością dostępna jest po 6,9 zł za kg.

Na razie nie zmieniły się ceny mięs tanich: podrobów i tłuszczów. Zapotrzebowanie na te surowce jest spore, gdyż kupują je odbiorcy ze Wschodu. Tymczasem podaż większych partii hurtowych jest niewielka.

Maklerzy uważają, że mięso wieprzowe będzie jeszcze w najbliższych tygodniach tanieć. Podobnie może być z drobiem, zwłaszcza jeśli w Polsce pojawi się ptasia grypa.

Drób, podobnie jak wieprzowina, tanieje już od kilu tygodni. Świeże kurczaki, które teraz są w hurcie znacznie poniżej 4 zł za kg, przed miesiącem kosztowały ponad 5 zł za kg.

Najmniej widoczne są zmiany cen w obrocie mięsem wołowym. Ale stopniowe obniżki są faktem a wynikają ze zwiększonej podaży żywca oraz spadku zamówień.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę