Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Mięso - dalekie standardy

7 kwietnia 2003

Co czwarty zakład mleczarski i przetwórstwa drobiowego nie spełnia dziś standardów Unii Europejskiej - alarmuje Dziennik Łódzki.

Zdaniem zachodnich inspektorów sanitarnych w niektórych łódzkich zakładach panują warunki podobne do tych z XIX wieku.

Jan Podkówka, prezes koła Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Ziemi Łódzkiej podczas spotkania w cechu masarzy przyznał, że na sytuację wpływa fakt, że w znowelizowanej ustawie weterynaryjnej zaostrzono przepisy dla zakładów, ale jest ona sprzeczna z przygotowaną ustawą o uboju gospodarczym. "Posłowie uznali, że można pozostawić w spokoju ubój świń w gospodarstwach rolnych, o ile mięso nie trafi do sieci handlowej. To zielone światło dla szarej strefy" - mówi Podkówka.

Rzemieślnicy masarstwa zwracają też uwagę na dodatkowe opłaty weterynaryjne oraz zbędne kontrole ograniczające się do badań faktur zamiast badania mięsa.

W Dz.U. Nr 52 z 28 marca 2003 r. opublikowano ustawę z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej i niektórych innych ustaw. Ustawa wchodzi w życie z dniem 28 kwietnia 2003 r. (z wyjątkami).


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę