MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mięso z bizonów jako przysmak

29 września 2003

Egzotyczną hodowlą, jak na europejskie warunki zajął się niemiecki rolnik z Bawarii. Jego stado bizonów liczy obecnie 100 zwierząt i składa się z krów mamek, cieląt i kilku rozpłodników. Zwierzęta zostały sprowadzone do gospodarstwa wspomnianego rolnika z Kanady do Niemiec na początku lat 90.

Mięso bizonów charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i wody oraz nie zawiera cholesterolu. Kucharz lub kucharka musi uważać, aby nie przypalić mięsa. Rolnik z zawodu jest także rzeźnikiem i sprzedaje mięso bizonów bezpośrednio z gospodarstwa. Za surowiec na gulasz uzyskuje 15 euro/kg (64,5 zł/kg), zaś za filet trzeba zapłacić 44 euro/kg (189,2 zł/kg). Ponadto rolnik wspólnie z innym rzeźnikiem produkuje co tydzień 30-35 rodzajów kiełbas zwierających mięso z bizonów. Za skórę zimową pozyskaną z bizona można otrzymać 1250 euro (5375 zł).

Bizony utrzymuje się w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych. Bawół może osiągnąć wiek nawet 40 lat. Zapotrzebowanie w Niemczech na żeńskie potomstwo bizona jest duże. Hodowca sprzedaje żeński materiał także do Włoch, Szwajcarii, Luxemburga.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę