Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Mniej mięsa w Czechach

23 lutego 2005

Według danych Czeskiego Urzędu Statystycznego w 2004 roku produkcja mięsa czerwonego zmniejszyła się w tym kraju o 8,8% do 473,6 tys. ton. Spadek produkcji dotyczył zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. W ubiegłym roku w Czechach wyprodukowano 96,6 tys. ton mięsa wołowego oraz 376,7 tys. ton wieprzowiny. Spadek produkcji mięsa czerwonego łagodzi nieco zwiększona produkcja drobiu - w ubiegłym roku nasi południowi sąsiedzi wyprodukowali o 2,6% więcej białego mięsa niż poprzednio.

Mniejsza produkcja trzody i wzrost zapotrzebowania na tuczniki, który wystąpił po integracji Czech z Unią Europejską, spowodowały wzrost cen żywca wieprzowego o 10% w porównaniu z poprzednim rokiem.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę