MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mniejsze zakupy wieprzowiny

10 sierpnia 2005

W tym tygodniu maklerzy obserwują spadek sprzedaży wieprzowiny. Zakłady mięsne zamawiają mniej surowca, tłumacząc to problemami ze zbytem wyrobów gotowych. Handlu na razie nie ożywił - przedłużony o świąteczny poniedziałek - weekend. Zdaniem maklerów jedna z przyczyn zmniejszonej sprzedaży to załamanie pogody i spadek zapotrzebowania na wyroby na grilla.

Wciąż niewielki jest eksport na wschód. Oficjalne, duże transakcje w handlu z Ukrainą są realizowane. Znacznie zmniejszył się jednak obrót przygraniczny. W rezultacie tworzą się bardzo duże zapasy tanich mięs i tłuszczów, których rynek krajowy nie wchłonie. Są problemy ze zbytem tzw. dwójki wołowej, co wskazywałoby na zmniejszoną produkcję cienkich kiełbas i konserw.

- Klienci bardzo zwracają uwagę na ceny - mówi Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro-Bis w Łodzi. - Jeśli towar jest relatywnie tani, szybko znajduje nabywcę.

W ostatnich dniach zmniejszył się eksport wołowiny. W tej sytuacji ceny tego mięsa przestały rosnąć. Maleje zapotrzebowanie na drób. Nie tylko handlu, ale i przemysłu, który zamawia mniejsze ilości surowców do przetwórstwa.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę