MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Na rynku mięsa okres wyczekiwania

10 maja 2004

Na rynku wieprzowiny okres wyczekiwania. Popyt jest jedynie na mięso grillowe. Szynka i łopatka nie cieszą się zainteresowaniem. Powiększają się zapasy boczku, mimo to ceny są wysokie.

Maklerzy giełd towarowych odbierają coraz więcej telefonów od zachodnich kontrahentów. Na razie to tylko sonda. Zdaniem Barbary Węgiel z Internetowej Giełdy Towarowej "Netbrokers" trudno będzie doprowadzić do transakcji, bo ceny wieprzowiny w Polsce i w pozostałych krajach Unii w niewielkim stopniu się różnią.

Konkurencyjni cenowo jesteśmy za to na rynku wołowiny, tu jest jednak inny problem, gorsza jakość naszego mięsa. Sporo klientów z Holandii, Belgii i Niemiec pyta też o drób.

W ciągu dwóch tygodni znacznie staniały tłuszcze drobne i słonina. Na wysokim poziomie utrzymują się natomiast ceny skórek wieprzowych.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę