MERCOSUR1
TSW_XV_2025

O skutecznej polityce rozwoju - Zakłady Mięsne DUDA SA

5 marca 2003

Zakłady Mięsne DUDA SA prowadzą działalność w zakresie uboju, rozbioru, konfekcji i sprzedaży mięsa czerwonego na terenie całego kraju. Są liczącym się producentem mięsa na terenie województwa wielkopolskiego. Zakłady w Grąbkowie i w Czarnkowie dostarczają dziennie 150-200 ton mięsa.

Na Polskim rynku mięsnym działa obecnie blisko 5 tys. firm, z czego 60% stanowią małe przedsiębiorstwa o zasięgu lokalnym. Tylko kilka zakładów tej branży przekracza 5% udziałów w rynku ogólnopolskim. Tym, co odróżnia nasz rynek mięsny od unijengo, jest bardzo niski stopień specjalizacji przedsiębiorstw. Małe i średnie zakłady posiadają, zwykle zbliżony do dużych firm, profil produlcyjny oraz ofertę towarową.

Polski konsument preferuje mięso wieprzowe, podczas gdy mieszkańcy Wspólnoty chętniej sięgają po wołowinę, drób i ryby. Jak przewidują jednak unijni analitycy sytuacja będzie się u nas zmieniać. Kosztem wędlin wzrośnie zainteresowanie już nie tylko wieprzowiną ale i wołowiną oraz drobiem. ZM DUDA wiążą z tymi prognozami nadzieje ze względu na specyfikę swojej działalności ; najważniejszym produktem Spółki są artykuły wieprzowe, które stanowią około 85% ogólnej produkcji.
Tak wysoko wyspecjalizowana, niemal niszowa firma, nie podlega działaniom niekorzystnych czynników w tak dużym stopniu jak konkurencja. Ponad to,w porównaniu do innych firm z branży mięsnej, Spółka osiąga bardzo wysoki przerób w stosunku do jednego zatrudnionego - około 2 razy wyższy niż średnio u najlepszych z branży, notowanych na GPW. Wynika to właśnie ze specyfikacji działalności oraz bardzo dobrej organizacji pracy. Z tych samych przyczyn ZM DUDA SA osiągają też znaczny zysk. Ze spółek mięsnych notowanych dotąd na GPW, w ostatnich 2 latach jedynie Indykpol zdołał wykazać zysk, osiągając w roku 2001 wynik dodatni. Wysoka wydajność i rentowność na jednego zatrudnionego będzie się jeszcze w ZM DUDA S.A. poprawiać, gdyż na skutek poczynionych inwestycji Spółka planuje dalszy intensywny wzrost sprzedaży i zysku. Zatrudnienie ma być utrzymane na dotychczasowym poziomie choć może dojść do jego zmniejszenia.

Rok ubiegły był dla ZM DUDA S.A. przełomem. Intensywny rozwój, który zapewnił już firmie jedno z czołowych miejsc producentów w sektorze mięsnym, teraz zaowocował wprowadzeniem akcji Spółki do publicznego obrotu giełdowego oraz otrzymaniem uprawnień eksportowych do UE.

W chwili obecnej przed ZM DUDA S.A. otwierają się ogromne możliwości. Wysoka specjalizacja produkcji Spółki oraz skala działalności stawarzają szansę skutecznego konkurowania na rynku i osiągnięcia bardzo dobrych wyników finansowych.
W ciągu najbliższych 2-3 lat wg założeń zarządu, grupa kapitałowa tworzona wokół ZM DUDA S.A. będzie aktywnie uczestniczyć w konsolidacji branży mięsnej w Polsce. Spółka przewiduje, że w perspektywie 2 lat udział w krajowym rynku produkcji mięsa i jego przetworów wzrośnie do 10%. Zapewni to Spółce uzyskanie istotnego miejsca wśród eksporterów mięsa oraz wyrobów, głównie na rynki Europy Środkowej i Wschodniej oraz do krajów Unii Europejskiej. Wymagać to będzie relatywnie niewielkich inwestycji kapitałowych, które sfinansowane będą w znacznym stopniu przez środki własne ZM DUDA S.A.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę