Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ograniczenia importu mięsa do Rosji

15 stycznia 2003

W najbliższym czasie rosyjski rząd wprowadzi ograniczenia importu mięsa. Przewiduje się, że z niższą stawką celną będzie można wwieźć 1,05 mln ton drobiu, 450 tys. ton wieprzowiny i 420 tys. ton wołowiny – poinformowała poniedziałkowa gazeta "Wiedomosti".

Komisja ds. ochrony w handlu zagranicznym zaproponowała, by przywóz mięsa drobiowego powyżej ustanowionego limitu był niemożliwy, natomiast import wołowiny był obłożony 60 proc. cłem, ale nie mniej niż 0,6 euro za kg. Cło na import wieprzowiny wyniosłoby 80 proc., ale nie mniej niż 1,6 euro za kg.

Cło na przywóz wołowiny i wieprzowiny w ramach kwot byłoby na dotychczasowym poziomie 15 proc., ale nie mniej niż 0,15 euro za kg wołowiny i 0,25 euro za 1 kg wieprzowiny.

W pierwszych 10 miesiącach 2002 roku do Rosji sprowadzono 1,1 mln ton drobiu i 900 tys. ton wieprzowiny. Zaproponowane pod koniec ubiegłego roku przez Komisję ds. ochrony w handlu zagranicznym kwoty na wwóz mięsa mają na celu zwiększenie zainteresowania inwestycjami zagranicznych firm w produkcję zwierzęcą, a zwłaszcza w rozwój hodowli oraz produkcji pasz.

Komisja ds. ochrony w handlu zagranicznym, której przewodniczy minister gospodarki i rozwoju Herman Gref, zapowiedziała wprowadzenie ograniczeń w ciągu miesiąca. Obecnie opracowywane są szczegółowe zasady importu.

Rosyjscy analitycy uważają, że istnieją sposoby obejścia wwozu mięsa w ramach kwot. Importerzy już teraz przywożą żywe zwierzęta z przeznaczeniem na ubój. Innym sposobem ominięcia ograniczeń będzie wwóz mięsa przez Ukrainę, skąd może trafiać do Rosji bez ograniczeń.

Jednocześnie z wprowadzeniem kwot na import mięsa, komisja zaproponowała zniesienie cła na przywóz śruty sojowej, która jest podstawowym komponentem pasz dla drobiu. Dotychczas cło wynosiło 5 proc. wartości.

Według prognoz polskiego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2002 roku łączny eksport z Polski mięsa i przetworów z wieprzowiny oraz tłuszczów powinien ukształtować się na poziomie 80 tys. ton, wobec 84 tys. ton w 2001 roku.

W I półroczu ubiegłego roku eksport z Polski surowego mięsa wieprzowego wyniósł 6,2 tys. ton i był o 9 tys. ton mniejszy niż w I półroczu 2001 r. Głównym rynkiem zbytu mięsa były kraje WNP, w tym Rosja.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę