Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Okresy przejściowe

21 kwietnia 2004

Jest już decyzja Komisji Europejskiej w sprawie przyznania dodatkowych okresów przejściowych dla zakładów przetwórczych. Wszystkie firmy, które zwróciły się z prośbą o wydłużenie czasu na dostosowanie się do standardów europejskich dostały zgodę.

Chodzi głównie o przetwórnie mięsa, ryb i mleka. Komisja dała tym zakładom od pół roku do jeszcze 3 lat na modernizacje. "Mamy 700 zakładów, które mają od 0,5 roku do 3 lat, żeby spełnić wszystkie normy. Właśnie te 700 zakładów jest już po rozszerzeniu o te 300, o które się ostatnio starliśmy i mamy pozostałą grupę małych zakładów, które działają na terenie gminy, na terenie powiatu i dalej będą funkcjonować" - mówi minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.

Właściciele przetwórni nie ukrywają, że ten dodatkowy czas jest dla nich bardzo ważny, bo do zrobienia zostało jeszcze dużo. Zdaniem Głównego Lekarza Weterynarii opinia unijnych inspektorów, którzy przez ostatnie miesiące kontrolowali polskie zakłady są zadowalające. Od 1 maja ponad 1600 polskich zakładów będzie mogło eksportować swoje produkty na rynki europejskie. 500 małych producentów będzie sprzedawać żywność tylko do sąsiednich powiatów. A około tysiąc mniejszych zakładów będzie prowadziła sprzedaż na rynku krajowym.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę