Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ostatnie dni ożywienia na rynku mięsnym

15 grudnia 2005

Maklerzy oceniają, że jeszcze tylko w tym tygodniu na rynku hurtowym wieprzowiny widoczne będzie ożywienie. W przyszłym tygodniu firmy skoncentrują się na dystrybucji przygotowanych wyrobów.

- Największym zainteresowaniem cieszy się szynka - mówi Witold Góra z domu handlowego Agro w Łodzi. Przetwórnie zamawiają zarówno mięso z kością w cenie 7,1 - 7,5 zł za kg, jak i bez kości, po 10,2 - 10,3 zł za kg. Sporo sprzedaje się także krajowej i importowanej łopatki oraz schabu.

Ceny półtusz wieprzowych w ciągu minionego tygodnia nie zmieniły się. Za mięso kl. R trzeba zapłacić od 4,9 do 5,1 zł za kg.

Spory jest eksport taniego mięsa na Białoruś i Ukrainę. Na wschód sprzedaje się ostatnio mięso w większych partiach, z odpowiednimi świadectwami jakości. Niemal zniknął przygraniczny handel detaliczny.

Zakłady drobiarskie szukają zbytu na swoje wyroby. Poza najlepszymi produktami (piersi odkostnione) trudno ostatnio coś sprzedać, mimo że ceny są nadal niskie.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę