Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Podsumowanie eksportu mięsa z dopłatami ARR

4 grudnia 2002

Maklerzy są zdania, że to najlepsza forma zdejmowania nadwyżek z rynku. Wszyscy z niecierpliwością czekają na ogłoszenie kolejnego przetargu, bo to najlepsze rozwiązanie i dla eksporterów i dla zakładów, a nawet dla Agencji, która co prawda daje dopłaty, ale traci na tym mniej niż przy tradycyjnych formach interwencji.

Z wyliczeń maklerów wynika, że koszty zakupu, składowania, chłodzenia, załadunku, wyładunku, koszty administracyjne i inne przy zakupie półtusz w styczniu wynoszą teraz Agencję około 7,5 – 8 zł za każdy kilogram. Tymczasem na przetargach wystawia ona półtusze po 3 zł/kg. Nietrudno policzyć, że strata wynosi co najmniej 4,5 zł! Zostawiamy to pod rozwagę Agencji, która jak dotąd nie paliła się do wysyłki mięsa z dopłatami. Ale z  nieoficjalnych doniesień wynika, że w styczniu można spodziewać się ogłoszenia przetargu.

A na krajowym rynku nie ma szaleństwa. Nieznacznie zdrożała szynka. Schab sprzedaje się tylko na bieżące potrzeby. Teraz kilogram kosztuje około 10,30 zł, ale wkrótce sytuacja powinna się zmienić – komentuje Adam Wierzbowski z Giełdy Netbrokers w Krakowie.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę