Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Polska reakcja na mięsny zakaz

14 listopada 2005
Od czwartku obowiązuje zakaz sprowadzania z Polski na rynek rosyjski mięsa i jego przetworów. Firmy - choć zaskoczone - reagują spokojnie.

W branży mięsnej, która od czasu wejścia Polski do Unii Europejskiej borykała się z licznymi problemami i ograniczeniami w handlu z Rosją, znowu zapanowała jednak konsternacja. Niespodziewanie, Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej poinformowało, że 10 listopada wprowadza zakaz sprowadzania z Polski mięsa i niektórych wyrobów mięsnych.

Sfałszowane kwity

Jaki jest powód tak drastycznej w skutkach decyzji? Rosyjski resort rolnictwa wyjaśnił, że posunięcie to wiąże się z "coraz częstszymi przypadkami brutalnego łamania rosyjskiego ustawodawstwa weterynaryjnego przy dostawach wyrobów mięsnych z Polski i fałszowania surowca mięsnego".

Jak nieoficjalnie dowiedział się "Puls Biznesu", już we wrześniu nasze służby weterynaryjne dowiedziały się, że do Rosji mógł zostać wysłany towar na podstawie sfałszowanego świadectwa weterynaryjnego. Sprawa została natychmiast zgłoszona do prokuratury –  informuje przedstawiciel służb pragnący zachować anonimowość.

Kopię dokumentu, który miał świadczyć o istnieniu procederu, miał przedstawić we wrześniu naszym służbom weterynaryjnym Romuald Robaczewski, którego firma Alsero od lat specjalizuje się w handlu mięsem ze Wschodem. Romuald Robaczewski jest też współtwórcą Polsko-Rosyjskiego Stowarzyszenia Handlowego, którego zadaniem było m.in. szkolenie naszych firm w zakresie rosyjskiego prawa weterynaryjnego.

Przykre zaskoczenie

Ale to nie koniec. Kilka dni temu pojawiły się kolejne poważne oznaki zbliżającego się kryzysu. 3 listopada nasze służby weterynaryjne otrzymały z Rosji cały plik dokumentów wywozowych, co do których istniało podejrzenie, że zostały sfałszowane. W branży spekuluje się, że kontrabanda trafiała do Rosji przez Litwę, być może nawet przez zieloną granicę. Trudno jednak w tym momencie ustalić jakiekolwiek szczegóły.

To dla nas naprawdę przykre zaskoczenie, biorąc pod uwagę wielkość i potencjał rynku rosyjskiego. Trzeba jednak podejść do sprawy ze spokojem i poczekać na oficjalne wyjaśnienia ze strony odpowiednich służb – komentuje Jerzy Majchrzak reprezentujący Sokołów, giełdową firmę, która jako jedna z nielicznych w branży mięsnej posiada uprawnienia do eksportu na rynek rosyjski.

Emocje tonuje także największa branżowa organizacja - Polskie Mięso. Witold Choiński, jej prezes, wyraża nadzieję, że zaistniała sytuacja będzie krótkotrwała. Dodaje, że skutki wprowadzonego zakazu nie będą zbyt dotkliwe, bo nasz eksport mięsa do Rosji był w ostatnim czasie niewielki z uwagi na niekorzystny kurs walut. W branży nie brakuje jednak ocen, że sprawa może mieć podtekst polityczny, co może znacznie utrudnić szybkie jej rozwiązanie.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę