Azoty_Kedzierzyn_4_04_16
Ptak_17.11.16

Polska żywność zdobywa europejskie rynki

31 marca 2004

W pierwszych 2-3 latach po przystąpieniu do UE polski eksport żywności podwoi się. Taki będzie, zdaniem ekspertów rządu i Komisji Europejskiej, efekt zniesienia 1 maja ceł, cen minimalnych, kontyngentow i innych barier handlowych w wymianie rolnej z krajami "25" - twierdzi "Rzeczpospolita".

Gazeta pisze, że próbką nadchodzących zmian są opublikowane wczoraj dane Ministerstwa Rolnictwa. Wskazują one, że w minionym roku eksport polskiej żywności do Unii wzrósł o 44 proc., a notowany w 2002 roku deficyt blisko 300 mln euro zmienił się w nadwyżkę 200 mln euro.

Polscy producenci żywności chcą podbić unijne rynki niższymi cenami przy porównywalnej jakości swojej oferty. Np. Drosed, Roldrob i Indykpol szykują się do skokowego zwiększenia sprzedaży po 1 maja, gdy znikną wysokie cła. Podobnie jest z nabiałem, mlekiem w proszku i serami. Hitami eksportowymi staną się z pewnością polskie owoce i warzywa. Szybko rośnie eksport polskiej wołowiny i wieprzowiny - zauważa "Rzeczpospolita".

 


POWIĄZANE

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna żąda przywrócenia obowiązkowych świadectw zd...

Znane i doceniane przez rzesze konsumentów Wędliny z Borów Tucholskich ponownie ...

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę