MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Półtusze już nie drożeją

27 czerwca 2005

Skończyło się szaleństwo cen na rynku mięsnym i półtusze już nie drożeją.

Nagły wzrost cen wieprzowiny w minionym tygodniu okazał się na rynku mięsnym tylko chwilowy. Mięso świeże, a zwłaszcza półtusze, drożały tak, że wydawało się, iż ceny dojdą szybko do poziomu z lipca ubiegłego roku. Dziś wiele wskazuje, że liczyć na to nie należy. Koniec tygodnia wyhamował wzrost. Łatwiej jest kupić żywiec, a półtusze staniały, ale tylko w niektórych regionach, gdzie zapotrzebowaniejest mniejsze i skupiono więcej tuczników. W rezultacie w niektórych rejonach ceny spadają, w innych utrzymują się na dotychczasowym poziomie. Więcej zaczęły kupować rozbiorownie i zakłady przetwórcze. Mięso trafia też za granicę, zwłaszcza półtusze.

Do ustabilizowania sytuacji na tym rynku przyczynił się w dużej mierze import między innymi przodków duńskich, które nadal są drogie- obecnie po 5,9 - 6,1 zł za kilogram, zależnie od dostawy. Jeszcze niedawno kupowano je 50 groszy taniej. Wysokie ceny skłoniły rolników do sprzedaży żywca. Skończył się też strajk w Danii, która zaopatruje w mięso Niemcy. Ograniczone duńskie dostawy w tym kraju były uzupełniane importem z Polski. - Teraz Duńczycy eksportują jak dawniej i sytuacja wróciła do normy. Wszystko to zahamowało u nas galop cen - mówi Witold Góra z domu handlowego Agro.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę