MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Pomysł na przetwórnię mięsa

3 lutego 2003

Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza wysunęła pomysł utworzenia Spółdzielni Mięsnej dla producentów wyłącznie trzody chlewnej z woj. kujawsko-pomorskiego. 

Stefan Kiczyński z brodnickiego oddziału Izby Rolniczej wyjaśnia założenia inicjatywy – Rolnicy wstępujący do spółdzielni deklarują odpowiednie udziały, których wielkość zależy od ilości zakontraktowanej do sprzedaży trzody chlewnej. Chcemy, żeby ta inicjatywa zaowocowała budową własnego, dużego zakładu przetwórczego, o zdolności do pięciu tysięcy sztuk trzody chlewnej na dobę. Aby tak się stało, musimy mieć gwarancję producentów na ponad milion sztuk trzody chlewnej rocznie.

Pomysłodawcy tego przedsięwzięcia uważają, że jest to ostatnia szansa na wybudowanie własnego zakładu przetwórstwa mięsnego zanim napłynie do nas obcy kapitał z Unii Europejskiej. W tej właśnie sprawie odbywają się zabrania zainteresowanych w powiecie brodnickim.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę