MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Poszukiwane mięso niższej jakości

1 sierpnia 2003

Na giełdach towarowych wzmożony ruch. Producenci serdelków i kiełbas gwałtownie szukują mięs niższej jakości. Wzmożonej i sprzedaży kiełbas i parówek sprzyja wakacyjny okres grillowy.

Najbardziej poszukiwane są głowy, skórki i drobne tłuszcze twarde. Ich ceny mocno wzrosły. Tłuszcze twarde zdrożały średnio o 50%, a głowy nawet o 100%. Z mięs lepszej jakości sprzedaje się jedynie karkówka. Szynka, schab czy boczek, nie znajdują nabywców. Sytuację pogarsza fakt, że umocniła się złotówka i spadł eksport na wschód. 
 
Dodatkowy problem to niskie ceny krajowych mięs drobnych w porównaniu z importowanymi. Dwa tygodnie temu dotarły do Polski duże kontyngenty z Danii, Francji i Hiszpanii. Niska cena sprowadzanego towaru odbiera klientów polskim producentom wieprzowiny.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę