MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Powrót brytyjskiej wołowiny

17 marca 2006

Brytyjska wołowina wraca na europejskie stoły. Zdaniem unijnych ekspertów mięso z Wielkiej Brytanii jest już bezpieczne. Embargo wprowadzono 10 lat temu w czasie największego nasilenia epidemii BSE. 

Angielskie steki w całej Unii Europejskiej można już kupować bez ograniczeń. Wszystko za sprawa tych ludzi. 25 unijnych ekspertów orzekło, że Wielka Brytania poradziła sobie z epidemia choroby szalonych krów bardzo dobrze i nie ma już żadnych podstaw, aby utrzymywać jakiekolwiek ograniczenia w sprzedaży angielskiej wołowiny do kontynentalnej Europy.

Liczba zachorowań na BSE spadla do 200 przypadków na milion sztuk bydla, to najlepiej pokazuje, że Wielka Brytania bardzo dobrze przestrzega unijnych przepisów. – powiedział Philip Tod – rzecznik prasowy Komisji Europejskiej –

Unia Europejska wyznaczyła Wielkiej Brytanii tzw. Mapę Drogowa, w której szczegółowo opisała co Brytyjczycy musza zrobić, aby wznowić eksport wołowiny. Zdaniem Brukseli te zadanie zostało dobrze wypełnione. Unijne restrykcje nie dotyczą już także handlu angielskim bydłem urodzonym po 1996 roku.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę