MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Produkcja żywca rzeźnego w 2001 r.

19 lipca 2002
W 2001 r. rolnicy wyprodukowali 4107,2 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, tj. o 5,2 tys. ton (o 0,1%) mniej niż w 2000 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła1) produkcja wyniosła ogółem 3118,5 tys. ton osiągając poziom zbliżony do poprzedniego roku.

W ogólnej masie żywca rzeźnego (waga żywa, tj. przed ubojem) uzyskanej w 2001 r. udział poszczególnych gatunków żywca kształtował się następująco:

  • wołowego – 13,7% (562,2tys. ton),
  • cielęcego – 2,0% (81,2tys. ton),
  • wieprzowego – 58,9% (2418,6tys. ton),
  • baraniego – 0,1% (6,1tys. ton),
  • końskiego – 0,9% (36,1tys. ton),
  • drobiowego – 24,2% (994,1tys. ton),
  • pozostałego – 0,2%( 8,9tys. ton).

W 2001 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, wzrosła produkcja żywca drobiowego (o 19,2%) oraz żywca króliczego (o 9,1%), natomiast produkcja pozostałych gatunków żywca rzeźnego spadła: 

  • wołowego – o 11,5%, 
  • cielęcego – o 1,9%, 
  • wieprzowego – o 3,3%, 
  • baraniego – o 5,3%, 
  • końskiego – o 19,7%,
  •  koziego – o 6,5%.

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2001 r. 3754,2 tys. ton żywca rzeźnego (o 0,7% więcej niż w 2000 r.), co stanowiło 91,4% produkcji krajowej.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem, w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych, wyniosła w 2001 r. 223,3 kg w wadze przed ubojem, a mięsa –  169,6 kg.

Przeciętna waga 1 sztuki przeznaczonej na rzeź wynosiła odpowiednio dla:

  • bydła dorosłego (tj. bez cieląt) – 422 kg,
  • cieląt – 80 kg,
  • trzody chlewnej – 110 kg,
  • owiec – 26 kg,
  • koni – 502 kg.

W przekroju terytorialnym, wyższą niż średnia dla kraju (223,3 kg) produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (481,1 kg), kujawsko-pomorskie (340,0 kg), łódzkie (277,2 kg), warmińsko-mazurskie (234,9 kg), opolskie (226,1 kg) i śląskie (224,6 kg). Najniższą w kraju produkcję żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych odnotowano w województwie dolnośląskim (111,2 kg).

1 Po przeliczeniu wagi żywej zwierząt rzeźnych przez odpowiednie dla każdego gatunku współczynniki określające wydajność poubojową i produkcję podrobów.

POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę