MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Rosną ceny żywca i półtusz wieprzowych

8 lipca 2002

Cena żywca wieprzowego w podstawowej klasie kształtuje się obecnie na poziomie około 3,60-3,70 zł za kilogram. Natomiast za półtusze pełne chłodzone klasy R wraz z dowozem zakłady muszą zapłacić ok. 5,20-5,30 zł/kg.

Coraz większym zainteresowaniem kupujących cieszą się chłodzone elementy wieprzowe, tj.: szynka z/g, karkówka z/k, łopatka z/g. Natomiast brakuje chętnych na tzw. asortymenty tłuszczowe – podgardle, boczek, słoninę i tłuszcz drobny twardy. Niski popyt jest także na drobne mięsa wieprzowe. Chętnie natomiast kupowane są importowane w ramach kontyngentu elementy wieprzowe np. przodki.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę