MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ruszył eksport wieprzowiny na Ukrainę

23 września 2005

Skórki, tłuszcze, słonina sprzedają się w każdej ilości. Tyle, że trudno zdobyć surowiec, bo rozbiory w zakładach są niewielkie, a magazyny zostały opróżnione już dwa tygodnie temu. Eksporterzy muszą przyzwyczaić się do obecnych cen, bo próby podwyżek nie są akceptowane przez wschodnich kontrahentów.

Na krajowym rynku mimo, że żywca brakuje, to ceny stabilne. Oferty na droższe mięsa leżą i czekają na lepsze czasy. Chętnych można znaleźć jedynie na tańsze elementy. Mocno przyhamował także import. Jeszcze niedawno ceny sprowadzanej z zagranicy łopatki dochodziły do 6 złotych. Teraz można ją kupić 70 groszy taniej.

Problem ze sprzedażą mają producenci wołowiny. Jeszcze niedawno naszym mięsem zainteresowani byli Hiszpanie. Podpisywano sporo kontraktów. Jednak umacniająca się złotówka nie sprzyja handlowi. Pośrednicy szukają zatem kontrahentów na rodzimym rynku.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę